Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Ένας πλανήτης όπου βρέχει μια φορά τα 1000 χρόνια!Σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, υπάρχουν μόνον δυο πλανήτες που οι σταγόνες της βροχής πέφτουν σε στέρεο έδαφος: η Γη μας και ο Τιτάνας.

Όμως, στον πλανήτη- δορυφόρο του Κρόνου, η βροχή δεν είναι νερό αλλά μεθάνιο. Ενώ βρέχει μόνον μια φορά κάθε χίλια χρόνια.


Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, έμαθαν νέα πράγματα για το μακρινό φεγγάρι του Κρόνου από ευρήματα που συνέλεξε το σκάφος «Κασίνι» που εντόπισε βροχοπτώσεις το 2004 και το 2010.

Ο δορυφόρος του Κρόνου έχει αρκετές ομοιότητες με τη Γη, καθώς οι άνεμοι και οι βροχές «σκαλίζουν» την επιφάνειά του με κοίτες ποταμών, λίμνες, δίνες και ακτογραμμές, όμως τη θέση του νερού έχουν οι υγροί υδρογονάνθρακες.

Το μεθάνιο πέφτει με μορφή βροχής σε ένα έδαφος ,όπου η μέση θερμοκρασία φθάνει τους μείον 179 βαθμούς Κελσίου. Αν και περνάνε αιώνες μέχρι να βρέξει, όταν πέφτει το μεθάνιο στον Τιτάνα, τότε η βροχόπτωση φθάνει σε ύψος τα αρκετά εκατοστά ή και μέτρα.
Dimitra
Πηγή:24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...