Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εθνικό πένθος στο Βέλγιο για το πιο αιματηρό τροχαίο στην Ευρώπη από το 2000!

 

Οι διακοπές τους είχαν την πιο τραγική κατάληξη. 28 άνθρωποι, μεταξύ τους 22 παιδιά 12 ετών, μαθητές δημοτικού από το Βέλγιο, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε, προσέκρουσε στο τοίχωμα σήραγγας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική έξοδο της Σιέρ. 


Νεκροί είναι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, και οι δυο οδηγοί (είναι σύνηθες σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με πούλμαν να υπάρχουν δυο οδηγοί) και οι συνοδοί των παιδιών. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πιο αιματηρό τροχαίο δυστύχημα που έχει γίνει ποτέ στην Ελβετία.  


Συνολικά, 52 άνθρωποι βρίσκονταν στο μοιραίο λεωφορείο. Μαθητές και συνοδοί επέστρεφαν στη χώρα τους μετά τις χειμερινές διακοπές τους στην Ελβετία, όπου είχαν πάει για σκι στην περιοχή Βαλ ντ' Ανιβιέρ.

Το λεωφορείο κατευθυνόταν στην πόλη Σιόν. Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη. Δυο χιλιόμετρα μετά, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, στις 09:00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Τρίτης, το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του, χτύπησε στο κράσπεδο και προσέκουρσε στο τοίχωμα του τούνελ στο καντόνι Wallis, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. 


Από την πρόσκρουση, το μπροστικό τμήμα καταστράφηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι συνοδοί τους εγκλωβίστηκαν μέσα στο πούλμαν. 



Στο μοιραίο λεωφορείο βρισκόταν συνολικά 46 παιδιά, 11 και 12 ετών. Τα 24 προέρχονταν από το δημοτικό σχολείο "Sint -Lambertus" της πόλης Εβερλεε, της φλαμανδικής επαρχίας Μπραμπάντ και 22 από το δημοτικό σχολείο "t Stekske" της πόλης Λομέλ της επαρχίας Λιμπούργκ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Επτά από τα παιδιά του δεύτερου σχολείου ήταν από την Ολλανδία.

Τα τραυματισμένα παιδιά έχουν διακομιστεί σε έξι νοσοκομεία στη Βέρνη, τη Λωζάννη, τη Σιόν, το Μαρτινί, τη Βιέζ και τη Σιέρ, ενώ δεν αποκλείεται κάποια να διακομιστούν και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. 

Μια δεύτερη τραγωδία είναι πως υπάρχει ακόμη τώρα, περισσότερο από 12 ώρες μετά το δυστύχημα, υπάρχουν γονείς που δε γνωρίζουν αν τα παιδιά τους είναι ζωντανά ή νεκρά. Έχουν συγκεντρωθεί στο καθολικό σχολείο Sint-Lambertus στο Βέλγιο και περιμένουν να μεταφερθούν στην Ελβετία. 

Μια χώρα βυθισμένη στο πένθος. Ένα έθνος συγκλονισμένο. Στα σχολεία των θυμάτων, οι εικόνες σπάνε καρδιές. Γονείς, δάσκαλοι, φίλοι, συμμαθητές, συγγενείς συγκεντρώνονται για να ενημερωθούν ή να αναχωρήσουν με τα αεροσκάφη της βελγικής πολεμικής αεροπορίας για τον τόπο της τραγωδίας. 


Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βελγική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σημειώνεται ότι "θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή".

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Κανείς δεν ξέρει αν το πούλμαν βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε στο τοίχωμα της σήραγγας γιατί ο οδηγός έτρεχε, είχε πιει, κοιμήθηκε ή κάτι έπαθε την ώρα που ήταν στο τιμόνι. 


Πηγή:newsit.gr












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου