Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πρωτότυποι τεχνητοί «πάγοι»

Οι πόλεις τις περισσότερες φορές σκεπάζουν τα ρέματα και τα μικρά ποτάμια με μπετό ή σκυρόδεμα αντί να δείξουν τη φυσική ομορφιά τους, ειδικά όταν πρόκειται να δημιουργήσουν μια επιπλέον οδική αρτηρία που θα διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων μέσα στο κλεινόν άστυ.



Στην περίπτωση, όμως, της πόλης Enschede στην Ολλανδία οι Αρχές αποφάσισαν να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό και πρωτότυπο, αναδεικνύοντας ένα μικρό ποτάμι που έρεε υπόγεια και ήρθε ξανά στην επιφάνεια, εκεί που ήταν ο εμπορικός δρόμος Roombeek σε μία από τις κεντρικές συνοικίες της πόλης.


Σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Buro Sent En Co έκαναν το ποτάμι μέρος του αστικού περιβάλλοντος αλλά και τόπο περιπάτου για τους κατοίκους, δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο μέσα στην πόλη.


Με μια ειδική κατασκευή μείωσαν τη μεγάλη ροή του ποταμού, ενώ τοποθέτησαν στην επιφάνεια μεγάλες ασύμμετρες πέτρες εν είδει τεχνητών «πάγων», δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να περπατούν κατά μήκος του ποταμού, πατώντας πάνω τους.


Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πρωτότυπο, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες που το χιόνι καλύπτει τις πέτρες το τοπίο αλλάζει, προσομοιάζοντας ακόμη περισσότερο σε αυτό που ήθελαν να πετύχουν: Ένα παγωμένο ποτάμι όπου ο πάγος στην επιφάνεια έχει σπάσει σε διάφορα σημεία.


Πηγή:Perierga.gr
Λαμπρινή Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου