Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αδύνατη στο μέλλον η ανάβαση στο Έβερεστ


Η υπερθέρμανση καθιστά τη «σκέπη του κόσμου» απρόσιτη για τους ορειβάτες, υποστηρίζει ο άνθρωπος που την έχει «κατακτήσει» 21 φορές.

Τα σημάδια της υπερθέρμανσης είναι πλέον αισθητά στο Εβερεστ. Τόσο ώστε ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει τη διάσημη κορυφή περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη να λέει ότι σε λίγο κανείς δεν θα είναι πια σε θέση να επαναλάβει το κατόρθωμα.

Αιτία, όπως υποστηρίζει, η έλλειψη του χιονιού που «απογυμνώνει» το βουνό αποκαλύπτοντας κακοτράχαλα βράχια και δύσβατα ρήγματα τα οποία καθιστούν την ανάβαση εξαιρετικά επικίνδυνη, αν όχι... είδος υπό εξαφάνιση.


Σήμα κινδύνου από τον Σούπερ Σέρπα
Ο Άπα, γνωστός και ως Σούπερ Σέρπα, μπορεί να καυχηθεί ότι γνωρίζει τη «σκέπη του κόσμου» καλύτερα από όλους, αφού από το 1989 ως σήμερα έχει ανέβει σε αυτήν 21 φορές – τελευταία πέρυσι, όταν κατέρριψε το «παγκόσμιο ρεκόρ» που κατείχε ο ίδιος.
«Το 1989, όταν ανέβηκα για πρώτη φορά στο Έβερεστ υπήρχε πολύ χιόνι και πάγος, τώρα όμως το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει γίνει γυμνός βράχος» δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).  «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση περισσότερων κατολισθήσεων, πράγμα επικίνδυνο για τους ορειβάτες».


Εκτός από τους κινδύνους που προκαλεί, η έλλειψη του χιονιού δυσχεραίνει την πορεία των ορειβατών. «Επίσης η αναρρίχηση έχει γίνει πιο δύσκολη επειδή όταν είσαι στο βουνό φοράς κραμπόν (ειδικά καρφιά πάγου), όμως είναι πολύ επικίνδυνο, γλιστράς όταν περπατάς με τα κραμπόν σε γυμνό βράχο» εξήγησε ο διάσημος ορειβάτης.


Επί πλέον, όπως πρόσθεσε, η υποχώρηση των πάγων έχει αποκαλύψει βαθιά ρήγματα τα οποία θέτουν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τις μελλοντικές αποστολές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου