Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Αποστολή στην Άβυσσο!


Ντοκιμαντέρ για την Άβυσσο ετοιμάζει ο διάσημος καναδός σκηνοθέτης  Τζέιμς Κάμερον.

Γνωστός από τα υποβρύχια γυρίσματά του στο ναυάγιο του Τιτανικού, ο διάσημος σκηνοθέτης  κάνει τώρα πρόβες με ένα μονοθέσιο υποβρύχιο, με το οποίο σχεδιάζει να καταδυθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Τάφρο Μαριάνα, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.


Ο Καναδός σκηνοθέτης σκοπεύει να γυρίσει ντοκιμαντέρ σε βάθος 11 χιλιομέτρων, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960.

O Κάμερον θα καταδυθεί με το μονοθέσιο βαθυσκάφος Deepsea Challenge, το οποίο αναπτύχθηκε από Αυστραλούς μηχανικούς και είναι ίσως το μόνο που μπορεί να αντέξει την άβυσσο της τάφρου -σε βάθος 11 χιλιομέτρων, η πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες.

Πριν από μερικές μέρες, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμαστική κατάδυση έξω από τις ακτές της Παπούα Νέα Γουινέας, σε βάθος 8 χιλιομέτρων. Στο τελικό του ταξίδι θα πάρει μαζί του μια μικρή στερεοσκοπική κάμερα, ανθεκτική στην πίεση, με την οποία θα γυρίσει τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ.

Η Τάφρος Μαριάνα (ή Μαριάνας), η οποία βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό, ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, έχει δεχθεί μόνο μία επίσκεψη από ανθρώπους: Επιβάτες του θρυλικού βαθυσκάφους Trieste, ο Αμερικανός Ντον Ουόλς και ο Ελβετός Ζακ Πικάρ έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Γης στις 23 Ιανουαρίου 1960.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...