Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Οι πρώτες χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης!




Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν χιλιάδες νήματα από μετάξι αράχνης για να δημιουργήσουν τις πρώτες χορδές βιολιού, οι οποίες μάλιστα έχουν μία πιο απαλή και βαθιά χροιά ήχου σε σχέση με τις παραδοσιακές χορδές από έντερα ζώων ή άλλο μεταλλικό υλικό.

Οι επιστήμονες, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι η ιδιαιτερότητα του ήχου που βγάζουν οι πρωτότυπες αυτές χορδές, πιθανώς οφείλεται στον τρόπο που τα νήματά τους είναι πλεγμένα μεταξύ τους, καθώς δεν δημιουργείται καθόλου κενός χώρος ανάμεσά τους.


Ο επικεφαλής της έρευνας εδώ και χρόνια μελετά τις μηχανικές ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης και το 2007 είχε παρουσιάσει την πρώτη σχετική εργασία στο χημικό περιοδικό για τα πολυμερή "Polymer Journal". Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησε 300 θηλυκές αράχνες του είδους Nephila maculata, οι οποίες φημίζονται για τους πολύπλοκους ιστούς που δημιουργούν.

Ο ερευνητής χρησιμοποίησε 3.000 έως 5.000 ξεχωριστά αραχνο-νήματα προκειμένου να φτιαχτεί μια πλεξούδα. Στη συνέχεια, ένωσε τρεις πλεξούδες για να κατασκευάσει μια χορδή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. 

Dimitra
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου