Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μια καταγάλανη «τρύπα» γεμάτη διαμάντια!


Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στον κόσμο, καθώς μια μεγάλη καταγάλανη «τρύπα» δεσπόζει στο κέντρο ενός βραχώδους βουνού, στην πόλη Kimberley της Νότιας Αφρικής.
Η πόλη είναι γνωστή για τα πλουσιότερα αδαμαντωρυχεία του πλανήτη που διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή και δικαίως εξακολουθεί να θεωρείται έως σήμερα ως η «πρωτεύουσα της βιομηχανίας διαμαντιών» στον κόσμο. 


Σε απόλυτη σχέση με τα διαμάντια της περιοχής βρίσκεται και η μεγάλη «τρύπα» που υπάρχει εκεί, καθώς η δημιουργία της βρίσκεται αρκετά πίσω, στα τέλη του 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το 1871 ένα μικρό διαμάντι βρέθηκε στον Colesberg Koppie, έναν μικρό λόφο της περιοχής.


Το σκάψιμο ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα, με περισσότερους από 30.000 άνδρες να σκάβουν μανιωδώς για διαμάντια στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι ο λόφος σύντομα «κατέβηκε» αρκετά χαμηλά, φτάνοντας σε βάθος 1.100 μέτρων, δημιουργώντας αυτό που σήμερα ονομάζεται «Big Hole».


28 εκατομμύρια τόνοι χώματος αφαιρέθηκαν από τους εργάτες, δημιουργώντας ένα βαθύ ορυχείο το οποίο παρήγαγε πάνω από 3 τόνους διαμαντιών πριν κλείσει το 1914, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Αστέρι της Αφρικής», ένα μοναδικό διαμάντι 83,5 καρατίων.


 Προφανώς η μεγαλύτερη «ανασκαφή» στον κόσμο που έγινε ποτέ από ανθρώπους, το «Big Hole» προσέφερε κατά το παρελθόν στιγμές αγωνίας και πλούτο, συνεχίζοντας στο παρόν να προκαλεί δέος με την εκπληκτική ομορφιά του. 

Πηγή: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου