Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ένας βάτραχος με το παρατσούκλι «pacman»!

 

Η επιστημονική του ονομασία Amazon Horned Frog είναι άγνωστη καθώς οι περισσότεροι τον ξέρουν με το παρατσούκλι «pacman». Ο λόγος; Τρώει τα πάντα στο πέρασμά του και είναι ιδιαίτερα επιθετικός ακόμη και με τους ανθρώπους.



Τόσο πολύ, μάλιστα, που οι κάτοικοι του Αμαζονίου, από την Κολομβία μέχρι τη Βραζιλία όταν κινούνται μέσα στα τροπικά δάση και στα έλη όπου συχνάζει φοράνε ψηλές… δερμάτινες μπότες προκειμένου να αποφύγουν τα κοφτερά δόντια του!  


Γιατί ο «pacman» είναι παμφάγο αμφίβιο και γενικά δεν κάνει καμία διάκριση στο τι θα καταναλώσει: από αρπακτικά πτηνά και έντομα μέχρι ερπετά και αβγά! Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, στήνουν ενέδρες στα θηράματά τους, παραμένοντας ακίνητοι αρκετή ώρα στο έδαφος, κάτω από τα φύλλα που τα χρησιμοποιούν ως καμουφλάζ.


Το πρώτο πράγμα, πάντως, που ξεχωρίζει κάποιος στους συγκεκριμένους βατράχους είναι το μεγάλο μέγεθός τους, που φτάνει μέχρι τα 20 εκατοστά περίπου, όσο δηλαδή ένα μικρό πιάτο ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού, ενώ εξαιτίας του μεγάλου στόματος έχουν λάβει την ονομασία «pacman»!


Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά, με τα δεύτερα πάντως να έχουν πιο περίτεχνους χρωματισμούς στο δέρμα τους, που κυμαίνονται από σκούρο πράσινο σε ανοιχτό καφετί. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου