Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΟΤΗΤΑ 1! Ταξιδεύοντας με ελέφαντα!

Με τι θα ασχοληθούμε:
Πώς περιγράφουμε μια ιστορία.
Πώς μιλάμε για το χτες, το σήμερα, το αύριο.
Πώς φτιάχνουμε την περίληψη μιας ιστορίας.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες είναι ένα μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, το οποίο γράφτηκε το 1873.


Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή:

Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος ερευνητής, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, πήγε στην Ακαδημία των Επιστημών, στο Λονδίνο, με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Πολλοί αμφισβήτησαν τα λόγια του, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν το επέτρεπε. Έτσι κάποια βραδιά στοιχημάτισε όλη του την περιουσία (₤20.000) ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει ο ίδιος τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:

Λονδίνο-Σουέζ, Σουέζ-Βομβάη, Βομβάη-Καλκούτα, Καλκούτα-Χονγκ Κονγκ, Χονγκ Κονγκ-Γιοκοχάμα, Γιοκοχάμα-Σαν Φρανσίσκο, Σαν Φρανσίσκο-Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη-Λονδίνο.


Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Ακαδημία και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος του είπαν ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Φιλέα Φογκ, ο υπηρέτης του, Πασπαρτού, βρίσκει πολλές λύσεις και βγάζει από τη δύσκολη θέση το αφεντικό του. Κάτι ανάλογο κάνει και στο απόσπασμα με τον ελέφαντα.


Δείτε το video:Λίγα λόγια για τον ΙΟΥΛΙΟ ΒΕΡΝ:

Ο Ιούλιος Βερν (γαλλικά: Jules Verne) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε στη Νάντ (παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού) στις 8 Φεβρουαρίου 1828. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι. 

Αφοσιώνεται όμως στη λογοτεχνία «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία» όπως έλεγε. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του.


Ο Ιούλιος Βερν θεωρούσε τον εαυτό του συγγραφέα όπως το ονόμαζε «επιστημονικών εκπαιδευτικών μυθιστορημάτων»

Πολλά από τα μυθιστορήματά του γυρίστηκαν σε ταινίες. Δεν είναι τυχαίο που το 1954 το πρώτο ατομικό υποβρύχιο του κόσμου, το αμερικάνικο Ναυτίλος (Nautilus), πήρε το όνομά του από το συνώνυμο υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο από το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.Άλλα έργα του:

        Ταξίδι στο Κέντρο της Γης
        Από τη Γη στη Σελήνη
        Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες
       20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα
       Μιχαήλ Στρογκώφ        
         Η μυστηριώδης Νήσος
        Οι πειρατές του Αιγαίου
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...