Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022
Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα
Το παραμύθι “Το μαγικό Μολύβι της Μαλάλα” βασίζεται στη ζωή της Μαλάλα Γιουσαφζάι, μιας αξιοθαύμαστης νεαρής ακτιβίστριας από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και σε διδάσκει θάρρος κι ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ;
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στο Πακιστάν. Από μικρή αγαπούσε το σχολείο και τα γράμματα. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα της κι απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, η ίδια εναντιώθηκε και συνέχισε με την υποστήριξη των γονιών της. Σε ηλικία 11 χρονών αποφάσισε ότι κάποιος έπρεπε μιλήσει στον υπόλοιπο κόσμο για τις συνθήκες ζωής στο Πακιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Έγραφε τις απόψεις της σε blog στο BBC, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Γκιουλ Μακάι.
Γρήγορα όμως έγινε γνωστή και φυσικά η δράση της ενόχλησε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να φύγει από τη μέση. Όταν ήταν 15 χρονών κι ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο, ένας ένοπλος μασκοφόρος την πυροβόλησε στο κεφάλι. Ήταν θαύμα το ότι επέζησε. Γεννημένη αγωνίστρια, πάλεψε για τη ζωή της και μετά από πολύμηνη νοσηλεία κατάφερε να ξεφύγει τον κίνδυνο. Από τότε ζει στη Βρετανία.
Η Μαλάλα επέζησε, δυνάμωσε και μαζί με το σώμα της δυνάμωσε και η φωνή της. Η απόπειρα δολοφονίας της, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης σε όλον τον κόσμο. Έγινε γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή.
Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το θάρρος και τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το μοιράστηκε με τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι.
Το βιβλίο της “Με λένε Μαλάλα” έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου!
Ίδρυσε το Ίδρυμα Μαλάλα που έως τώρα έχει βοηθήσει πάνω από 130 εκατομμύρια κορίτσια να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στο Πακιστάν, Αφγανιστάν, Συρία, Νιγηρία, Βραζιλία και Ινδία.
Η 20χρονη πλέον Μαλάλα, αποφοίτησε με άριστα από το σχολείο της και μπήκε με την αξία της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το “Μαγικό Μολύβι της Μαλάλα“, είναι ένα παραμύθι, που με απλό και κατανοητό τρόπο, μαθαίνει στα παιδιά όλου του κόσμου πώς είναι η καθημερινή ζωή στο Πακιστάν. Μιλάει για όλα τα κορίτσια της χώρας της που δεν μπορούν να μιλήσουν. Περιγράφει πώς είναι να φοβάσαι να περπατήσεις μέχρι το σχολείο και να ξέρεις πως το μέλλον σου και η ζωή σου είναι προδιαγεγραμμένη κάτω από κανόνες που δεν σου αρέσουν.
Ακούγοντας το παραμύθι, καταλαβαίνεις πόσο τυχερή είσαι που μπορείς ελεύθερα να κάνεις όσα θέλεις. Για εσένα το δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση είναι αυτονόητα. Δεν είναι όμως για όλα τα κορίτσια…
Παρακολούθησε το παραμύθι “Το Μαγικό Μολύβι της Μαλάλα”, και μάθε την συγκλονιστική ιστορία της, στο παρακάτω video.
Θυμάμαι, ότι όταν άκουσα τα νέα για την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα, σφίχτηκε η καρδιά μου. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να θέλουν να σκοτώσουν ένα τόσο μικρό κορίτσι… Πώς μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους Ταλιμπάν? Ξάπλωνα στο κρεβάτι μου κι ένιωθα τυχερή που εγώ μπορούσα ελεύθερα χωρίς κανένα φόβο να κάνω όσα ονειρεύομαι. Έβλεπα τα κεριά και τα λουλούδια που άγνωστοι άφηναν για συμπαράσταση κι ευχόμουν κι εγώ να γίνει καλά.
Η Μαλάλα, μόλις 11 χρονών, έγινε blogger, και σαν μία σύγχρονη Άννα Φρανκ, κρατούσε το δικό της ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Ήθελε να μάθει όλος ο κόσμος τις συνθήκες ζωής της στο Πακιστάν, κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Πολέμησε και συνεχίζει να πολεμά ειρηνικά και δυναμικά για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.
Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα ειπωμένη απλά μέσα από το παραμύθι “Το μαγικό Μολύβι της Μαλάλα“, θα σε κάνει να δεις τον κόσμο διαφορετικά. Θα σε κάνει να πιστέψεις στα θαύματα, στην ελπίδα, στη νίκη του καλού εναντίον του κακού και στη δύναμη που μπορεί να έχει ένα μόνο μικρό κορίτσι για να αλλάξει μία ολόκληρη κοινωνία.
Θα σε βοηθήσει να βρεις το δικό σου μαγικό μολύβι!
Αλήθεια......ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΌ ΣΟΥ ΜΑΓΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ???
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου