Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2012!

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2012 θα λάμψει στον ουρανό τη νύχτα της 5ης προς 6η Μαΐου. Η πανσέληνος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από τις άλλες επειδή ο δορυφόρος μας θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη, στη «στενότερη» επαφή μεταξύ των δύο σωμάτων γι’ αυτή τη χρονιά. Η επικείμενη «σούπερ σελήνη», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται τελευταία, έχει πυροδοτήσει τις συνήθεις κινδυνολογίες για επερχόμενες φυσικές καταστροφές και έντονες παλίρροιες σε όλο τον πλανήτη γενικότερα και για αναταραχές και ανατροπές εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα ειδικότερα. Η διεθνής έντονη φημολογία – και όχι η ελληνική – ανάγκασε μάλιστα τη NASA να δημοσιεύσει το βίντεο που σας παρουσιάζουμε για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους!

Το μεγάλο μαγιάτικο φεγγάρι

Η εφετινή μαγιάτικη πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη από τις πανσελήνους αυτής της χρονιάς επειδή θα σημειωθεί πιο κοντά στο περίγειο – και άρα πιο κοντά στη Γη – από όλες τις άλλες. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 3:35 ώρα Γκρίνουιτς ή 6:35 ώρα Ελλάδας) το «γεμάτο» φεγγάρι θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 356.955 χλμ από εμάς, δύο μόλις λεπτά μακριά από το περίγειο. Αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται κατά περίπου 14% πιο μεγάλο και κατά 40% πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Αν και θα φαντάζει εντυπωσιακό στον ουρανό όλη τη νύχτα, δεν θα είναι το μεγαλύτερο που έχετε δει. Η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου του 2011 (η οποία αποτέλεσε και την αφορμή να «ξεθαφτεί» ο όρος «σούπερ σελήνη» που είχε επινοήσει ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νολ το 1979) ήταν ακόμη πιο λαμπρή και πιο μεγάλη, αφού η Σελήνη μάς είχε πλησιάσει στα 356.575 χλμ.

Για να δείτε πάντως την προσεχή πανσέληνο ακόμη μεγαλύτερη, κοιτάξτε τον ουρανό την ώρα της ανατολής ή της δύσης της. Η περίφημη «οφθαλμαπάτη της Σελήνης» κάνει το φεγγάρι – και όλα τα ουράνια σώματα – να φαίνονται μεγαλύτερα όταν βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα. Το φαινόμενο εντείνεται ακόμη περισσότερο αν τύχει να «συλλάβετε» την αντανάκλασή τους δίπλα ή ανάμεσα από κτίρια ή δέντρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...