Όλη η τάξη μας μαζί, από το βράδυ ως το πρωί, να ακούμε μουσική.
Και τα χρόνια να περνούν, φεύγουν αλλά μπορούν πάντα
να μας θυμίζουν τις αναμνήσεις που μας κερδίζουν. Μ.Β.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Νέα μόδα: η ζωή ενός παιδιού από τη γέννησή του μέχρι την εφηβεία, σε βίντεο μικρής διάρκειας!



Η απάντηση είναι «με το baby time lapse» (σε αρκετά ελεύθερη απόδοση: «ένα μωρό σε συμπυκωμένο χρόνο») μία νέα μόδα που τείνει να διαδεχτεί το παραδοσιακό άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες. 

Με τις νέες τεχνολογίες, όλα είναι εφικτά, ακόμη κι αν δεν είσαι ταλαντούχος κινηματογραφιστής, όπως ο Ολλανδός Φρανς Χοφμέεστερ, ο «μπροστάρης» κι εμπνευστής της νέας μόδας, που και παρακολουθεί την εξέλιξη ενός παιδιού από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία του.


Στην time-lapse φωτογραφία (ή βίντεο) χρησιμοποιούνται εκατοντάδες στατικές εικόνες του ίδιου θέματος που τοποθετούνται με κατάλληλη επεξεργασία η μία μετά την άλλη αφήνοντας τον χρόνο να περάσει μαζί τους.

Ο Χοφμέεστερ βιντεοσκοπούσε κάθε εβδομάδα, την κόρη του, Λότε, από την πρώτη ημέρα της γέννησής της μέχρι τα 12 της χρόνια δημιουργώντας ένα καταπληκτικό βίντεο εν είδη ημερολογίου. Στο βίντεο βλέπουμε τη Λότε, από τα γεννοφάσκια της μέχρι τα 12 της χρόνια, να κλαίει, να χαμογελάει, να χαίρεται, να νυστάζει και να λέει τα πρώτα της λόγια.

Η τεχνολογία -ειδικά η οπτικοακουστική- δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση αυτής της μόδας, κυρίως ανάμεσα σε νέους γονείς», λέει η Κάθριν Μπλάντελ, αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού «Μητέρα και Μωρό». Και εξηγεί: «Είναι ένας νέος τρόπος να κρατήσεις για πάντα την ανάμνηση του παιδιού σου, σαν να ξεφυλλίζεις ένα λεύκωμα φωτογραφιών στην οθόνη του υπολογιστή σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου